10 причин відвідати Карпати

панорама Карпат Кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Пропонуємо вашій увазі 10 переконливих фото-причин, щоб відвідати Карпати!

Легендарний замок Паланок

Місце розташування: Закарпатська область, місто Мукачево
Географічні координати: 48°25'53.0"N 22°41'15.0"E

Середньовічний замок Паланок зберігся майже в первісному вигляді. Назву "Паланок" фортеця отримала ледь не з першого дня заснування, коли для зміцнення і захисту її обклали дерев'яною паланкою (від польського слова palanka — «частокіл»). Саме в Паланку знаходиться відомий колодязь глибиною 85 метрів, який за легендою дивом з'явився у кам'яній брилі посеред фортеці. Вирити таку яму, та ще й у камінні, людині не під силу, тому подейкують, що в будівництві замку взяла участь нечиста сила — чорт, який цю справу і провернув. Колодязь також слугував початком таємного коридору до міста.

Замок Паланок — це трирівнева фортеця, що скаладається з трьох замків, побудованих по черзі різними господарями. Верхній замок з розкішними палатами, урочистими залами і просторим внутрішнім двором був житлом князів. Другий палац, середній, що складається з декількох малоповерхових будівель, відводився прислужникам та військовикам, мав арсенал для зберігання зброї та комори для припасів. У нижньому замку знаходяться підсобні приміщення, а також пункти спостереження та оборонна лінія.

Замок Паланок, Мукачевофото Юрія Сазіна

Озеро Синевир

Місце розташування: Закарпатська область, Міжгірський район, біля села Синевирська Поляна
Географічні координати: 48°37'00.0"N 23°41'02.0"E

За старовинною легендою, озеро Синевир — це сльози, які пролила багата княжна Синь за своїм коханим Виром, убитим каменем її власним батьком. Існує й інша легенда. Бики, яких десь на карпатських пагорбах пас молодий пастух, зірвались у прірву. Очікуючи гніву односельчан, хлопець подався світ за очі і дійшов до самого моря. Його туга за рідним краєм змусила море ринути попід землю — природна сила захотіла побачити, що то за полонини, ліси та вершини, про які весь час згадував юнак, сидячи на березі. І настільки причарував море той карпатський край, що вирішило воно лишитись поміж високих гір. Звідси й друга назва озера — Морське око. Наука ж каже, що то зрушення гірських порід стало причиною утворення Синевиру і ажніяк не дівочі сльози чи морська стихія. Щоправда, краса озера дійсно варта того, щоб побачити його на власні очі.

озеро Синевирфото Олександра Науменка

Обсерваторія на горі Піп-Іван

Місце розташування: на межі Івано-Франківської та Закарпатської області (Верховинського та Рахівського району) на вершині гори Піп-Іван Чорногірський
Географічні координати: 48°02'52.0"N 24°37'40.0"E

Для того, щоб відвідати цей історичний об’єкт, доведеться піднятися на одну з найвищих гір масиву Чорногора — гору Піп-Іван (2018 м). Що чекає вас на вершині? Найбільш високо розташована колись діюча обсерваторія знаходилась тут. Будівництво припало на 30-ті роки минулого сторіччя, проте функціонувала обсерваторія недовго, бо завадила війна. До наших часів збереглись тільки масивні кам'яні стіни. Наразі частина будівлі законсервована і є надія на реставрацію. І нехай нагорі вже немає ані телескопів, ані звіздарів, аби побачити чіткі, яскраві сузір'я та неймовірної краси краєвиди вам треба тільки набратись сил (бо дорога не з близьких), та йти виключно у хорошу погоду. До речі, один з варіантів трактування назви вершини Піп-Іван в тому, що вітри тут "попівають": шквали на вершині, що йдуть в Україну з Румунії, справді досить часте явище. А ще туристи радо підхопили альтернативну назву обсерваторії — "Білий Слон", асоціюючи її з тим, як будівлю замітає снігом взимку. Хоча насправді "білий слон" — "прізвисько" обсерваторії ще з часів її будівництва. Так польські чиновники прозвали проект, зважаючи на його економічну невигідність.

обсерваторія Піп Іванфото Романа Михайлюка

Замок графа Фрідріха-Карла фон Шенборна-Бухгейма

Місце розташування: Закарпатська область, Мукачівський район, село Карпати
Географічні координати: 48°31'29.0"N 22°52'28.0"E

Замок графа Шенборна уособлює дуже складний архітектурний проект, умовно поділений на парадну частину, яка завершується баштою з годинником (південне крило) та господарську частину (північне крило). Обидві частини замку двоповерхові, башта з годинником — чотирьохповерхова. За основу архітектурного проекту замку взято астрономічний рік (замків періоду неоренесансу, подібних до цього, у світі залишилось не так і багато). Тут 365 вікон, що дорівнює числу днів у році, 52 кімнати, що рівнозначно кількості тижнів, та 12 входів — за кількістю місяців. Побудований замок з цегли, дах вкритий фігурною черепицею. Замок цікавий не тільки "астрономічним" задумом, але ще й тим, що кожна деталь його архітектури заслуговує на увагу: навіть димар та стоки для води сміливо можна назвати окрасою будівлі. Замок-палац оточений чималою парковою зоною, тож є не просто куди поїхати на екскурсію, але й перепочити від іноді виснажливого автобусного туру.

Замок Шенборнафото Олега Жарія

Невицький замок

Місце розташування: Закарпатська область, Ужгородський район, біля села Кам'яниця
Географічні координати: 48°40'51.0"N 22°24'33.0"E

Історія Невицького замку часто змінювалась. За часів Амадея Фінті замок процвітав, в часи інших правителів — на багатовікові камені лилася кров міжусобиць. Під час громадянської війни в Угорщині (1440-ті роки) стало зрозуміло, що замків такого типу в країні більше не лишилось. Тому за зміцнення замкових мурів взялись кращі угорські майстри, скеровані знавцями воєнної справи. Гарматні ядра, великі рови, багатогранні галереї, мости і деякі архітектурні хитрощі формують три захисні лінії оборони споруди. Завдяки таким укріпленням замок вистояв незліченні облоги і атаки. Роки та ушкодження, здобуті під час боїв, вдалися в знаки: споруда нині перебуває в стані, далекому від ідеального. Проте ці потрощені кам'яні стіни здатні розповісти історію пам'ятки набагато виразніше за будь-які відремонтовані приміщення.

Невицький замок

Водоспад Шипіт

Місце розташування: Закарпатська область, Міжгірський район, біля села Пилипець
Географічні координати: 48°39'14.4"N 23°16'15.6"E

Водоспад Шипіт — один з найкрасивіших водоспадів в Карпатах. Висота його сягає 14 метрів. Шлях до водоспаду лежить через глибоке урвище гірської річки Пилипець, де високі скелі гори Гемба ховають сонце, а постійний водоток створює унікальний мікроклімат підвищеної вологості. Сюди прокладена дорога, тому до водоспаду можна дістатись як пішки, так і транспортом.

Водоспад Шипітфото Ярослава Тюрменка

Долина нарцисів

Місце розташування: Закарпатська область, Хустський район, біля села Кіреші
Географічні координати: 48°11'01.9"N 23°21'32.8"E

Долина нарцисів — унікальний діючий об'єкт на Закарпатті. Задля привернення уваги туристів, сьогодні слово "унікальний" вживають в описі ледь чи не кожного маршруту чи атракції, тому воно і не сприймається належним чином. Проте інакше про Долину нарцисів і не скажеш: яким чином нарцис вузьколистий, для українських країв квітка не призвичаєна, не просто потрапив, але і прижився тут, вчені не знають. Стверджують лише, що нарцис на карпатській землі — це нонсенс. Звичне середовище для цієї рослини — гірська, волога альпійська місцевість, гори Румунії та деякі регіони Балканського півострова. Карпатська кліматична зона від них відрізняється, бо розташована значно нижче рівня моря, ніж альпійські та західноєвропейські квіткові луги. Хочете побачити диво на власні очі? Приїздіть в урочище Кіреші!

долина нарцисівфото Любомира Тригубишина

Озеро Марічейка

Місце розташування: Івано-Франківська область, Верховинський район
Географічні координати: 48°02'05.0"N 24°39'29.0"E

На сході масиву Чорногора, неподалік від схилу гори Шурин-Гропа, знаходиться озеро з поетичною назвою Марічейка. Це озеро льодовикового походження, розташоване на висоті 1510 метрів над рівнем моря, оточене густим хвойним лісом, берег часто поростає осокою. Озеро прісноводне, довкола нього є кілька туристичних стоянок, тож піднятись до Марічейки можна з ночівлею. А на на ранок наступного дня зійти на Піп-Іван (від озера до вершини не більше двох годин пішки).

озеро Марічейкафото Ники Шмелёвой

Піп-Іван Мармароський

Місце розташування: Закарпатська область, Рахівський район, на кордоні України з Румунією
Географічні координати: 47°55'35.0"N 24°19'30.0"E

Плутанина з географією гірських хребтів призвела до того, що в Карпатах тепер два Піп-Івани: один — Чорногірський (бо на Чорногірському хребті), другий — Мармароський (бо знаходиться в Мармароському масиві, за кількасот кілометрів від Чорногори). За структурою, не кажучи вже про висоту, це дві абсолютно різні гори. Мармароський Піп-Іван має пірамідальну форму та круті, уривчасті схили з північної та східної сторони. До речі, Мармароси називають "українськими Альпами" за схожість клімату та природи. Гора має 1936 метри у висоту і знаходиться на самісінькому кордоні України та Румунії. Потрапити туди можна хіба що здобувши дозвіл прикордонної служби, а також взявши провідника, якщо у пішохідному туризмі ви — новачок.

Читайте також, про 10 найвищих вершин Українських Карпат

Піп-Іван Мармароськийфото Олександра Котенка

Водосад Гук

Місце розташування: Івано-Франківська область, Яремчанська міськрада, біля села Татарів, урочище Женець
Географічні координати: 48°23'27.6"N 24°29'56.4"E

Наймолодший карпатський водоспад: Гук утворився після сильної повені 1969 року. Розташований в урочищі Женець, що поміж селами Татарів та Микуличин. Прогулянка до Гуку, на відміну від інших природних пам'яток Карпат, згаданих у цьому огляді, не вимагатиме ні туристичного взуття, ні навичок орієнтування у гірській місцині. До водоспаду серпантином пролягла пряма широка асфальтована дорога. При необхідності та за додаткову плату (за проїзд у заповітну зону), до Гуку можна дістатись будь-яким типом транспорту — і автомобілем, і на ґринджолах (гуцульські повозки з кіньми). Прогулянка пішки від траси до водоспаду займе від 1.5 годин (відстань 5 км).

altфото Влада Соколовського

А які б пам'ятки природи чи історії ви занесли у список "Причин відвідати Карпати"?

походи в Карпатах

comments powered by Disqus