Чорногора, як на долоні: маршрут Зелене — Скупова

Нескладний і дуже панорамний маршрут: с. Зелене — полонина Скупова. Мабуть, єдиний його недолік — складність добирання до Зеленого і з нього до Верховини. Але всі зусилля того будуть варті!

Паспорт маршруту

  • Протяжність: 7,8 км в одну сторону.
  • Тривалість підйому: від 2,5-3 годин.
  • Тривалість спуску: від 2 годин.
  • Фактичний набір висоти: 643 м.
  • Ночівлі: чимало лісових галявин, придатних для влаштування табору; є лісничі будиночки та гуцульські колиби (щонайменше на трьох полонинах).
  • Маршрут: с. Зелене (Верховинський р-н, Ів-Фр. обл.) — урочище Урвана (790 м) — потік Гнилець — урочище Ложів (1175 м) — полонина Скупова (1345 м).

Завантажити маршрут на Скупову можна тут

Маршрут починається в с. Зелене за мостом. Від лісопильні візьміть вправо — прямуйте вздовж потоку Гнилець тінистим лісом. Різких ухилів на цьому маршруті немає — підйом з повільним набором висоти. Для прогулянкового темпу — те, що треба!

Дорога ґрунтова, подекуди кам’яниста, але не роз’їзджена вантажівками. Джерел на маршруті достатньо і, що приємно, затоплених ділянок майже немає, тож топтати грязюку теж не доведеться.

На півшляху до Скупової дорога проходить повз гуцульські колиби (урочище Ложів). Влітку тут можна придбати домашній сир чи напитись свіжого молока. Колиби жилі, мають піч. Проте для ночівлі краще обрати дальні лісничі будиночки на пол. Скуповій — з ур. Ложів їх вже добре видно.

Після нескладного підйому трав’янистим схилом, дорога знову пірнає в ліс, і ним йде аж попід самісінький хребет. З хребтової стежки наліво вниз теж є колиби і приміщення, що влітку використовується, за словами горян, як магазин. Взимку та навесні вони стоять пусткою — можна заночувати великій компанії. Печі приміщення не має, тож зігріти кімнати можна хіба що жарким подихом солодко дрімаючого туриста :-)

Як би не гули ноги, а шлунок жалісливо не просив вечері, врахуйте: краєвиди з них не настільки вражаючі. Тому краще не спокушайтесь на спуск, з’їжте цукерку і ще 15 хвилин пройдіть направо — до полонини Скупової. Тут стоїть відчинений лісничий будиночок з широкою піччю, зазвичай є наколоті дрова та місце для прекрасних панорамних фотографій — звідси вся Чорногора, як на долоні — від Піп Івану до Говерли! А трохи далі — Мармароси та Румунські Карпати.

В будиночку, окрім того, є ліжка, теплі ковдри, весь необхідний посуд для приготування їжі.

На схід від колиби в кулуарі є джерело питної води.

Як варіант, для спуску можна обрати ту ж дорогу або піднятись хребтом на г. Скупова (1579 м). І спускатись в Зелене повз так звані “угорські скелі”. Спуск таким маршрутом стане дещо тривалішим.

P.S. І, наостанок, крокуси всім! :-)

походи в Карпатах

comments powered by Disqus