Мармароси: як отримати дозвіл

Мармароси називають “Гуцульськими Альпами” через відмінність ландшафту та мікроклімату від іншої частини Українських Карпат. Чимось вони й справді нагадують закордонні Альпи.

Найвища вершина на українській стороні — Піп Іван Мармароський (1936 м). Чому варто піти в Мармароси довго говорити не будемо — просто дивіться на фото.

Денис Кривий. Фото з маршруту "Від Попа до Попа"

Гори Мармароси пролягають по кордону України та Румунії, тому без дозволу прикордонної служби на маршрут ви вийти не зможете. Для отримання дозволу багато не потрібно: заздалегідь відправити запит на ім’я командира Мукачівського прикордонного загону (найкраще — за два тижні до орієнтовної дати виходу) із повним переліком осіб, що рушають з вами у похід.

У запиті подати:

  • їхні П.І.Б.

  • паспортні дані — серію, номер, ким і коли паспорт був виданий

  • офіційну прописку

  • дані про дату народження

  • номери мобільних телефонів.

Форму-приклад можна завантажити тут.

Окрім того треба додати план-маршрут походу, вказавши дату виходу на маршрут та дату його орієнтовного завершення.

Денис Кривий. Фото з маршруту "Від Попа до Попа"

Прохід групи у прикордонній зоні може здійснюватись тільки за наявності такого дозволу та паспортів у кожного члена групи.

Дізнатись про отримання дозволу можна, зателефонувавши на прикордонну заставу в с. Ділове. Відділ прикордонної служби ВПС «Ділове»: вул. Требушанська, 60, с. Ділове, Рахівського р-ну, Закарпатської області, тел.: 03131-5-41-75

Актуальну інформацію щодо військового звання та П.І.Б. начальника Мукачівського прикордонного загону можна дізнатись на сайті Державної прикордонної служби України, або тут: Мукачівський прикордонний загін: вул. Недецеї, 45, м. Мукачево, Закарпатської області, 89600, тел/факс: 03131-2-25-21 (кабінет діловодства №307), [email protected].

Листи-заяви на перебування у прикордонній зоні туристичної групи надсилати за адресою: [email protected].

Олександр Котенко. Гора Піп Іван Мармароський

Якщо дозвіл ви отримали, і перешкод для Мармарос більше немає, у день виходу на маршрут вам залишається взяти в відділі прикордонної служби с. Ділове тимчасову перепустку, як керівникові групи. При цьому майте при собі роздрукований варіант листа-запита, що подавався вами прикордонникам, з повним переліком групи.

Олексій Пономаренко. Мармароси - гори з кам'яними родзинками

На перепустці будуть зазначені номери телефонів рятувальників та контактних осіб в прикордонній службі, яким ви, за всіма правилами, повинні будете звітувати про місцезнаходження групи щоденно. Звіт надсилається у формі текстового повідомлення один раз на добу. Так само, sms-повідомленням, сповіщається і черговий застави “Ділове”, коли ви завершили маршрут і вже готові рушати додому.

Фото Олексія Пономаренка

Зауважте, що дозвіл може бути виданий за умов наявності хоча б одного GPS-навігатора на групу (бажано), а також спланованого маршруту та детальних мап.

Микита Грач. Травнева гроза над Піп-Іваном Мармароським

Важливо! Якщо ваш маршрут починається не з Ділового, а з с. Костилівка, що йому передує, їхати до Ділового по дозвіл не потрібно — всі питання щодо проходження групи Мармаросами в такому випадку можна вирішити у телефонному режимі (контактні номери подані вище).

Ганна Пономаренко. Веселка над Мармаросами

І ще, майте на увазі: Ділове має право видавати дозволи на прохід прикордонною зоною тільки на ділянці до гори Стіг.

Якщо вам того буде мало і захочеться піти східніше, доведеться ще трохи попрацювати з паперами. Аналогічну процедуру повторити із Чернівецьким прикордонним загоном: 58022 м. Чернівці, вул. Герцена 2-а.

Тел: (0372) 591920 (оперативний черговий), (0372) 591984 (громадська приймальня), (0372) 591991 (загальне діловодство)

Факс: (0372) 591951

Електронна адреса: [email protected] Дозвіл, згодом, має опинитись на прикордонній заставі с.Зелене (прис. Шибене).

Денис Кривий. Фото з маршруту "Від Попа до Попа"

походи в Карпатах

comments powered by Disqus