Дзвоніть 101! або Як знешкодити гранату в Карпатах

Про те, що слід робити, якщо раптом натрапили на гранату в Карпатах, що робили ми, коли натрапили на гранату в Карпатах, і чим все завершилось.

Сапер

Передісторія до цього посту вийшла показова: вирішивши трохи скоротити шлях, ми звернули з хребтової стежки на Явірнику (Ґорґани) в лісок. Йшли не дорогою, а, як і водиться серед справжніх туристів, пробираючись поміж трухлявого лісу. Під ногами купа каміння, густо вкритого мохом, ґрунт, посмугований корінням височенних смерек, прогинався під вагою тіла. Часто перелазили через повалені стовбури, а від спроби спертись на якісь деревця ті з тріском валились долу. Типовий трухлявий карпатський ліс, одним словом.

instagram.com/karpatyua

F1: нам потрібна допомога!

Спуск нічим би не відрізнявся від десятків інших, пройдених до того, якби не веселий голос нашої супутниці: “Це що, граната?!” — здивовано проголосила вона... і всі завмерли. За кілька хвилин ми вже роздумували над тим, що якби це була не граната-граната, то можна було б підійти сфотографувати для посту на Instagram: попід деревцем лежала типова “лимонка” — трохи заіржавіла, стара ручна граната Ф-1.

З “фотографічної відстані” зробили кілька знімків — де лежить, що довкола, записали координати (GPS — наше все!) і дійшли висновку, що внизу, в Яремче, обов’язково треба буде знайти когось дуже відповідального, хто міг би ліквідувати загрозу.

Хоча від основного туристичного маршруту “загроза” лежала на відстані 20 метрів, ймовірності, що на неї хтось натрапить так, як ми, майже не було — ми йшли круто вниз, навпростець лісом. Але менше з тим. Доглядачі Вольєрного господарства в Яремче, через яке ми йшли на вокзал, сказали дзвонити МНС-никам — на подібні випадки існує тільки оперативно-піротехнічна служба.

www.facebook.com/karpatytm

Доброго дня! Вас турбує МНС!

Ми повернулись додому, пост у Facebook та Instagram розійшовся френд-стрічками: “Хто знає, що з цим робити і до кого звертатись — відгукніться!”. Пропозиція дзвонити за короткими номерами всім підряд а-ля “а там перенаправлять” викликала у нас скепсис (а дарма!). Вирішили надіслати листа на e-mail Управління ДСНС в Івано-Франківській області ([email protected]). І вже за годину мали відповідь:

“Доброго дня! Просимо Вас надати Ваш контактний телефон для уточнення інформації про вибухонебезпечений предмет, та по можливості зверніться до 9-тої Державної пожежно-рятувальної частини в м Яремче за телефонм "101" (адреса вул.Свободи, 219). З повагою, Управління ДСНС України в Івано-Франківській області 0342-59-65-07.”

Як виявилось, без провідника такі операції не відбуваються — за кілька днів довелось їхати в гори з обласною групою розмінування УДСНС. Подробиці про кількість підписаних у І.-Ф. та Яремче паперів, узгоджень, дозволів і т.д. пропустимо — їх справді було багацько. На маршрут вийшли у складі 4 осіб: Юрій Часовщиков (Яремчанський МВ УДСНС), Данилевич Олександр та Малик Юрій (з групи розмінування в Івано-Франківській обл.), а також наш Микита Грач в якості володаря фотографічної пам’яті та… носія GPS.

За дві години від водоспаду Дівочі сльози піднялись до місця орієнтовного знаходження Ф-1, а за декілька метрів від неї знайшли реактивну гранату Faustpatrone (Panzerfaust). Це німецька протитанкова залізяка, про всяк випадок.

Faustpatrone.Panzerfaus

Такі знахідки піддаються транспортуванню задля подальшого знищення, проте туристам власноруч будь-що робити КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: бачимо щось схоже на те, що може вибухнути — дзвонимо 101 і розповідаємо деталі!

Під постом у Facebook нам навіть радили як можна “безпечно” підірвати ручну гранату — розпалюванням вогнища, наприклад. Сапери про подібні поради відрізали: “Ні в якому разі!”. Дослухайтесь професіоналів: задля власної безпеки та безпеки оточуючих за жодних обставин не намагайтесь знищити вибухонебезпечний предмет власними силами!

Коротка пам’ятка на випадок виявлення вибухонебезпечних предметів:

  1. До виявлених вибухонебезпечних предметів в жодному разі не можна торкатись!

  2. Якщо виявлений об’єкт знаходиться на значній відстані від населених пунктів (як у нашому випадку — прим.авт.), варто точно запам’ятати дорогу до місця його розташування і зробити біля нього пам’ятну віху, щоб потім легко було знайти потрібне місце.
    Про знахідку спочатку повідомити працівників місцевого відділку міліції (дзвоніть 102), після того — оперативно-рятувальну службу (дзвоніть 101). Дві організації, до відома яких доведено існування загрози вибуху чи підриву — запорука того, що робота зі знешкодження буде виконана добросовісно, а не випущена з уваги.

  3. Об’єкти, знайдені у межі населених пунктів, потребують виставлення тимчасової охорони задля попередження нещасних випадків. Про знахідку негайно повідомити міську/сільську раду, міліцію, найближче підприємство, школу, а також будь-який інший громадський заклад.

ЗНИЩУВАТИ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ МОЖУТЬ ТІЛЬКИ СПЕЦІАЛІЗОВАНІ КОМАНДИ ПІДРИВНИКІВ!

ПРИ ВИЯВЛЕННІ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ ДЗВОНІТЬ 102 та 101!

“Ти готовий?” — “Готовий!” — “Вогонь!”

Знищували знахідки на місці, під Яремче, заклавши вибухівку до “Фаустпатрону” та гранати Ф-1 поглибше в землю. Довгих 180 метрів тягнеться шнур від укриття до місця підриву. Перевіряють, чи вся група в безпеці, звучить команда: “Вогонь!” — і лунає вибух.

На питання чи часто з таким мають справу, сапери кажуть: “Нерідко, але на такій висоті випадків — одиниці.”

Ручні гранати та “Фаустпатрони” часів Великої Вітчизняної — не єдина зброя, що ще можна знайти в землі чи воді Карпат. Окрім них, найбільш поширені — протипіхотні, мінометні, протитанкові міни та навіть артилерійські снаряди й авіаційні бомби!

До речі, ранком того ж дня, перед тим як рушити на Явірник, група розмінування ліквідовувала артилерійський снаряд калібру 76 мм. Подивіться відео схожого знищення — після такого точно відпаде бажання чіпати “знахідки” руками ба й близько підходити до них:

А отак вибухали знайдені нами гранати під Явірником:

Дякуємо за оперативне реагування працівникам УДСНС в Івано-Франківській області та Яремчанського МВ УДСНС:
Данилевичу Олександру
Малику Юрію
Баранову Валерію
Юрію Часовщикову.

Сапери

Всім — здоров’я та безпечних стежок!

comments powered by Disqus